Bakır hala evlerimizi süslemeye devam ediyor.
04-09-2024
09:50
Bakır madeninin çeşitli tekniklerle şekillendirilerek biçimlendirilmesidir. Günlük kullanıma göre ihtiyaç duyulan her türlü mutfak eşyası tencere, tava, sahan, çömlek, ibrik, kazan, sini (tepsi), bardak ve taşıma kapları bakırdan yapılmakta iken şimdilerde daha çok tarihi bakır objelerin benzerleri, dekorasyon amaçlı bakır objeler, tablolar ve bakır isimlikler üretilmektedir.
DURSİS: Düz Bakıra şekil vermek için kullanılan bir örstür. Yapılacak bakır eşyanın büyük ve küçüklüğüne göre kullanılır. Ahşap tezgah üzerine konur. Örs delikli ise tezgaha çivi ile çakılır. Ayrıca arkasına ağırlık konur. Tencere , kazan , leğen gibi büyük eşyaları yekpare olarak düz bakır levhadan dövülerek şekil vermeye yarar. Büyük dursis, küçük dursis diye adlandırılır.
Bakır Yapımında Kullanılan Teknikler:
- Dövme: Bakırın şekillendirilmesi dövme tekniğiyle yapılmaktadır. Yapılacak malzemenin Örsün (yatırmanın) üzerinde çekiçle dövülmesi işlemidir. Yapılan malzeme örs üzerinde sürekli çevrilerek dövülür ki malzeme kalınlığında eşitlik sağlar.
- Kazıma: Çivi şeklindeki demir çubuklarla bakır malzemenin üstü kazınarak şekillendirilir. Kazıma yapılan bakırlar “oyma desenli” olarak adlandırılır. Kimi zaman oyma yapılmış bakırın üstüne kömür tozundan karışım sürülerek kazınmış yerler doldurulur. Siyah bir görüntü sağlayarak farklı bir desen oluşturulur. Bu teknikle süslenen bakırlara “savatlı bakır” denir.
- Zımbayla Dövme: Yapımı bitmiş bakırlar kimi zaman süslenir. Kalem ucu gibi şekilli çelik çubuklara çekiçle vurulmasıyla yapılan bir tekniktir. Kabartma desenler elde edilmek üzere kullanılır.
Bakırcılıkta Kullanılan Aletler
